Fagmandens tips og fif

Sådan vælger du det helt rigtige tv

 

Mange vil nok mene, at TV'et aldrig kan blive stort nok! Men faktisk bør TV'ets størrelse  afhænge af afstanden til sofa eller lænestol. 
Her får du vores anbefaling for den  optimale afstand til et givent størrelse TV.

Afstand                                      Skærmstørrelse
0,5 – 1 m                                           40 – 43”
1 – 2 m                                               49 – 50”
2 – 3 m                                               55 – 60”
3 – 4 m                                               60 – 65”
4 – 5 m                                               65 – 75”
5 – 6 m                                               75 – 85”



 

Hvilken type TV skal du vælge?

Der findes i dag tre udbredte skærmteknologier:  LED, OLED og  QLED. Der kan være stor forskel i både pris og kvalitet, så derfor får du her en oversigt over, hvad de forskellige typer indebærer.

LED (Light Emitting Diode)

LED står for ”Light Emitting Diode” og langt de fleste fladskærme bygger på den såkaldte LED-teknologi. Disse TV’er er kendt for god lysstyrke og naturtro farver. LED-Tv’er er også generelt billigere en OLED og QLED.

OLED (Organic Light Emitting Diode) 

Denne teknologi er en helt anden end du finder i LED TV. Teknologien er nyere og god til at lave sorte farver, som er meget mørke. Det giver stærk kontrast i farverne og høj billedkvalitet. Ser du mange film og serier, så kan du med fordel vælge et OLED TV. Sidder du skråt for dit TV er OLED typisk også et bedre valg.

QLED (Quantum-dot Light Emitting Diode) 

QLED er udviklet af Samsung og teknologien er baseret på LED-teknologien, men har en meget effektiv lysstyrke. Det betyder, at skærmene egner sig til meget oplyste rum, og er gode til at skrue op for lyse farver i billedet.

Har du styr på begreberne?

I forbindelse med køb af nyt TV er det med at holde tungen lige i munden, når der skal navigeres i de massevis af begreber, der beskriver produktet. Her er en oversigt over, hvad nogle af de oftest sete begreber egentligt betyder.

 

Full HD

En fladskærm med Full HD betyder, at den har en opløsning på 1920x1080 pixels. I dag er det den mest udbredte opløsning, og det er desuden i denne opløsning, at Bluray film produceres. En vigtig pointe er dog, at selvom det er en fladskærm med Full HD opløsning, så betyder det ikke nødvendigvis, at den har et flot billede.

4K/UHD/Ultra HD

4K, UHD og Ultra HD er tre begreber, der alle dækker over den samme meget høje skærmopløsning på 3840x2160 pixels. I praksis betyder det, at skærmen har en 4 gange højere opløsning end en traditionel Full HD-skærm. Men er skærmen så også 4 gange bedre? - Nej, ikke nødvendigvis. Der findes nemlig ikke meget materiale i 4K/Ultra HD, men kun nogle enkelte film og TV-serier på streamingtjenester som for eksempel Netflix. Det kræver dog et dyrere abonnement samt en voksen internetforbindelse på minimum 25 mbit/s for at se dem. I nogle tilfælde kan kvaliteten af en almindelig HD-film forbedres, så den fremstår en smule mere skarp, men for mange kan det dog alligevel være svært at se den helt store forskel.

HZ

Hz angiver skærmens opdateringsfrekvens, hvilket vil sige, hvor ofte skærmbilledet opdateres. En opdateringsfrekvens på eksempelvis 100 Hz betyder, at billedet opdateres 100 gange i sekundet. Vær dog opmærksom på, at film og almindeligt TV sendes med henholdsvis 24 og 25 billeder i sekundet, og derfor gør en høj opdateringsfrekvens alene ikke en stor forskel. En for høj frekvens kan tværtimod medføre et flydende og kunstigt billede, så derfor bør der ikke vælges TV alene ud fra denne egenskab.

High Dynamic Range (HDR)

Med HDR teknologien er der mulighed for at få gengivet mere realistiske billeder. Ting som sollys og ild vil fremstå mere levende og med flere detaljer end før. HDR findes i to udgaver: HDR 10 og Dolby Vision. Hvor HDR 10 er en åben platform, er Dolby Vision en version, hvortil det kræves, der er en licenseret Dolby hardware chip i produktet. Langt de fleste producenter har i dag tilsluttet sig HDR 10.

 

Modtager og TV-signal skal passe sammen

Din modtager skal passe sammen med dit TV-signal. Herunder fås en forklaring på, hvad der skal bruges til netop din type signal.

Stueantenne

Modtager du signal fra en stueantenne, har du brug for en DVB-T eller DVB-T2 modtager. Med DVB-T modtageren kan du se alle standardkanaler, mens den nye DVB-T2 modtager sørger for, at du herudover kan modtage de nye TV-kanaler i HD-opløsning. 

Kabel-TV

Får du dit signal via kabel-TV, er det nødvendigt med en DVB-C modtager. Her kan du spare penge ved at gå efter et TV, der udelukkende har en sådan modtager. Det påvirker nemlig prisen, hvis fladskærmen både har indbygget DVB-C, DVB-T2 og DVB-S2 modtager.

Parabol

Har du en parabolantenne, er DVB-S den rette modtager til dig. Det er dog en god idé at tjekke op på det udstyr, du i forvejen har til parabolen, inden du køber en ny fladskærm med denne type modtager.

 

Vil du modtage vores nyhedsbrev?

Så modtager du de gode tilbud, nyheder samt vores tilbudsavis digitalt.

Din lokale fagmand giver god vejledning
Vi leverer og montere en lang række produkter
Landsdækkende bytteret over hele landet
vi tilbyder 4 års garanti på et stort udvalg af produkter