Fagmandens tips og fif

Sådan vælger du det helt rigtige tv

Mange vil nok mene, at TV'et aldrig kan blive stort nok! Men faktisk bør TV'ets størrelse kun afhænge af afstanden til sofa eller lænestol. Forbrugerrådet Tænk har foretaget en undersøgelse, der viser den optimale afstand til et givent størrelse TV. Det betyder, at du vil kunne se alle nødvendige detaljer, uden at anstrenge dine øjne.

Du kan finde fladskærmens optimale afstand og minimumsafstand til sofagruppen ved at bruge følgende guidelines:

  • 40" = 2,4 m (min. 1,8 m)
  • 42" = 2,5 m (min. 1,9 m)
  • 44" = 2,6 m (min. 2,0 m)
  • 46" = 2,7 m (min. 2,1 m)
  • 48" = 2,8 m (min. 2,2 m)
  • 50" = 2,9 m (min. 2,3 m)
  • 55" = 3,2 m (min. 2,5 m)
  • 60" = 3,4 m (min. 2,6 m)
  • 65" = 3,6 m (min. 2,7 m)

 

Hvilken type TV skal du vælge?

Der findes i dag tre udbredte skærmteknologier: LCD, LED og OLED. Der kan være stor forskel i både pris og kvalitet, så derfor får du her en oversigt over, hvad de forskellige typer indebærer.

LCD (Licquid Crystal Display)

Denne type skærm består af et antal små pixelceller, der indeholder flydende krystaller. Disse krystaller belyses med et lysstofrør bagfra, og fordi de kan rotere, tillader de en del af lyset at trænge igennem. Efterfølgende bruges 3 mindre pixels i primærfarverne rød, grøn og blå til at regulere farven på det gennemtrængte lys og dermed skabe billedet. Et LCD-TV er oftest den billigste mulighed, men derfor må du typisk også gå på kompromis med billedkvaliteten. Der kan forekomme dårlig nuancering og dårlige betragtningsvinkler. Derudover er der risiko for "ghost", hvor der ses skygger fra forrige billede. 

LED (Light Emitting Diode)

Der er meget stor lighed mellem LCD og LED-TV. I et LED-TV består baggrundsbelysningen af LED-dioder, hvilket medfører en mere varieret belysning og desuden en forbedret kontrast i billedet. Derudover fremstår mørke farver nu endnu mørkere end før. En fordel ved LED-TV er, at de desuden kan fremstilles i både tyndere og lettere modeller, der bruger mindre strøm end et traditionelt LCD-TV.

 

OLED (Organic Light Emitting Diode) 

OLED-TV består af tusindvis af små organiske lysdioder. En enkelt OLED-pixel består af 3 lysdioder med primærfarverne rød, grøn og blå. Derfor kan en OLED-skærm producere lys i hvert enkelt pixel og i hver sin farve. Resultatet er en mere nøjagtig farvegengivelse med millioner af farvenuancer. Hvert pixel kan desuden være fuldstændig slukket, når der er behov for det, og det betyder et - i teorien - uendeligt kontrastniveau.

I forhold til lysstyrken er det på niveau med LED eller LCD-TV, men sortniveauet er mørkere end selv de bedste LED-skærme. Derudover tilbyder OLED en hurtigere opdatering og respons af farverne, som sikrer en mere jævn bevægelse i billedet.

Har du styr på begreberne?

I forbindelse med køb af nyt TV er det med at holde tungen lige i munden, når der skal navigeres i de massevis af begreber, der beskriver produktet. Her er en oversigt over, hvad nogle af de oftest sete begreber egentligt betyder.

 

Full HD

En fladskærm med Full HD betyder, at den har en opløsning på 1920x1080 pixels. I dag er det den mest udbredte opløsning, og det er desuden i denne opløsning, at Bluray film produceres. En vigtig pointe er dog, at selvom det er en fladskærm med Full HD opløsning, så betyder det ikke nødvendigvis, at den har et flot billede.

4K/UHD/Ultra HD

4K, UHD og Ultra HD er tre begreber, der alle dækker over den samme meget høje skærmopløsning på 3840x2160 pixels. I praksis betyder det, at skærmen har en 4 gange højere opløsning end en traditionel Full HD-skærm. Men er skærmen så også 4 gange bedre? - Nej, ikke nødvendigvis. Der findes nemlig ikke meget materiale i 4K/Ultra HD, men kun nogle enkelte film og TV-serier på streamingtjenester som for eksempel Netflix. Det kræver dog et dyrere abonnement samt en voksen internetforbindelse på minimum 25 mbit/s for at se dem. I nogle tilfælde kan kvaliteten af en almindelig HD-film forbedres, så den fremstår en smule mere skarp, men for mange kan det dog alligevel være svært at se den helt store forskel.

HZ

Hz angiver skærmens opdateringsfrekvens, hvilket vil sige, hvor ofte skærmbilledet opdateres. En opdateringsfrekvens på eksempelvis 100 Hz betyder, at billedet opdateres 100 gange i sekundet. Vær dog opmærksom på, at film og almindeligt TV sendes med henholdsvis 24 og 25 billeder i sekundet, og derfor gør en høj opdateringsfrekvens alene ikke en stor forskel. En for høj frekvens kan tværtimod medføre et flydende og kunstigt billede, så derfor bør der ikke vælges TV alene ud fra denne egenskab.

High Dynamic Range (HDR)

Med HDR teknologien er der mulighed for at få gengivet mere realistiske billeder. Ting som sollys og ild vil fremstå mere levende og med flere detaljer end før. HDR findes i to udgaver: HDR 10 og Dolby Vision. Hvor HDR 10 er en åben platform, er Dolby Vision en version, hvortil det kræves, der er en licenseret Dolby hardware chip i produktet. Langt de fleste producenter har i dag tilsluttet sig HDR 10.

 

Modtager og TV-signal skal passe sammen

Din modtager skal passe sammen med dit TV-signal. Herunder fås en forklaring på, hvad der skal bruges til netop din type signal.

Stueantenne

Modtager du signal fra en stueantenne, har du brug for en DVB-T eller DVB-T2 modtager. Med DVB-T modtageren kan du se alle standardkanaler, mens den nye DVB-T2 modtager sørger for, at du herudover kan modtage de nye TV-kanaler i HD-opløsning. 

Kabel-TV

Får du dit signal via kabel-TV, er det nødvendigt med en DVB-C modtager. Her kan du spare penge ved at gå efter et TV, der udelukkende har en sådan modtager. Det påvirker nemlig prisen, hvis fladskærmen både har indbygget DVB-C, DVB-T2 og DVB-S2 modtager.

Parabol

Har du en parabolantenne, er DVB-S den rette modtager til dig. Det er dog en god idé at tjekke op på det udstyr, du i forvejen har til parabolen, inden du køber en ny fladskærm med denne type modtager.

 

Vil du modtage vores nyhedsbrev?

Så modtager du de gode tilbud, nyheder samt vores tilbudsavis digitalt.

Din lokale fagmand giver god vejledning
Vi leverer og montere en lang række produkter
Landsdækkende bytteret over hele landet
vi tilbyder 4 års garanti på et stort udvalg af produkter