Fagmandens tips & fif

Hvad betyder vaskesymbolerne i tøjet?

Symbolerne vejleder dig i, hvordan og om du bør vaske dit tøj, men hvad er det nu lige, de betyder?

 
 
Ovenstående symboler har alle noget at gøre med din vaskemaskine. De første tre symboler indikerer, hvorvidt tøjet har behov for en skånsom vask. Ingen streger er en normal vask, én streg er en skånsom vask med mere vand og færre tromlebevægelser, mens to streger er ekstra skånsomt – det kan for eksempel være et specialprogram for uld.
 
Er der tal inde i symbolet, indikerer værdien den maksimale temperatur, som tøjet kan tåle at blive vasket med. Tøj med et mærke på 60 grader kan altså godt tåle at blive vasket på 40 grader – men ikke omvendt.
 
En hånd i symbolet betyder, at tøjet ikke må komme i maskinen, men skal vaskes i hånden, og er der et kryds over symbolet, betyder det, at tøjet slet ikke bør vaskes.
 

Hvordan doserer jeg vaskemidlet?


Når det kommer til doseringen af vaskemiddel, bør du ikke hælde til det gamle ordsprog ”hellere for meget end for lidt”. Tøjet bliver nemlig ikke mere rent af, at der er for meget vaskemiddel i maskinen, og samtidig øger du risikoen for sæberester i dit tøj og belaster miljøet unødigt.
 
 
Forstå doseringsvejledningen
Med dit vaskemiddel kommer altid en doseringsvejledning, du nemt kan følge. Vejledningen tager ofte afsæt i, hvor snavset tøjet er, hvor stor mængden af vasketøj er, og hvor hårdt vandet er i dit område. Hårdhedsgraden afhænger af vandets indhold af kalk og magnesium, og det betyder noget for sæbeforbruget. Jo hårdere vandet er, des mere sæbe kræves der. Vandets hårdhed kan du få at vide fra dit vandværk eller kommune. Du kan også se et geografisk kort over vandets hårdhed i Danmark ved at klikke her.
 
 
Kapsler, pulver eller flydende vaskemiddel?
Vaskekapsler eller vasketabs er nemme at bruge, men udfordringen er, at du ikke kan variere mængden af vaskemiddel pr. vask.
 
Vaskepulver eller flydende vaskemiddel kan doseres ved hjælp af et decilitermål. Det er derfor nemmere at tilpasse dit sæbeforbrug til mængden af vasketøj.
 
4 gode grunde til rigtig dosering
  1. Du skåner miljøet: Overdosering af vaskemiddel resulterer i, at det overskydende vaskemiddel ledes med vandet ud af din vaskemaskine og belaster miljøet unødigt.
  2. Du skåner din hud: Din hud kan nemt blive irriteret, hvis der er brugt for meget vaskemiddel i tøjet. I særlige tilfælde kan det føre til svamp eller eksem.
  3. Undgå pletter og sæberester på tøjet: For lidt vaskemiddel betyder, at tøjet ikke vaskes rent, men omvendt kan for meget vaskemiddel resultere i sæberester på tøjet.
  4. Du sparer penge: Jo mindre du bruger, jo mindre skal købes. Måske tænker du ikke over det i hverdagen, men i løbet af et år bliver det til rigtig mange vaske. Du skal derfor ikke reducere forbruget ret meget, før du kan spare en pakke eller to om året.

VASKETIPS

Kender du tricket med saltvand og eddike?


Vidste du, at du kan holde på farverne ved at lægge dit tøj i blød i saltvand? Og at dine jeans holder farven med et eddikebad?
 
Kulørte klæder holder bedre på farverne, hvis du lægger dem i blød i saltvand inden første vask. Brug en håndfuld salt til en spand vand.
 
Cowboybukser falmer hurtigt. Hold dem flotte blå ved at give dem et eddikebad på en halv time inden maskinvask. Kom en spiseskefuld eddike i for hver liter vand. Når du kommer bukserne i maskinen, så vask dem med vrangen ud. På den måde undgår du lyse slidstriber på stoffet.
 
 

Ren maskine - rent tøj


Husker du at vaske din vaskemaskine? En tung lugt af hengemt kælder er ikke det, de fleste forbinder med rent tøj. Du kan undgå, at vaskemaskinen kommer til at lugte grimt ved at tage nogle simple forholdsregler:
 
  • Lad lågen stå åben, når maskinen ikke bruges
  • Rens gummilisterne ved lågen for vand og snavs
  • Vask sæberester af sæbeskuffen – put den evt. i opvaskemaskinen
  • Kog maskinen ren ved lejlighedsvist at bruge 90 oC programmet

Vil du modtage vores nyhedsbrev?

Så modtager du de gode tilbud, nyheder samt vores tilbudsavis digitalt.

Din lokale fagmand giver god vejledning
Vi leverer og montere en lang række produkter
Landsdækkende bytteret over hele landet
vi tilbyder 4 års garanti på et stort udvalg af produkter