Fagmandens tips & fif

Afkalkning af kaffemaskinen

Kaffemaskiner kalker til når du bruger dem, og en tilkalket kaffemaskine kan trække brygningen i langdrag. Det er derfor vigtigt at du ofte afkalker din kaffemaskine, da det vil forlænge maskinens levetid. Desuden sparer det også på energien og så sikrer det at kaffen bliver brygget hurtigere og ligefrem smager bedre. Tjek derfor jævnligt din kaffemaskine for kalk og afkalk den så snart de første tegn på kalk viser sig.

 


Producentens afkalkningmiddel

Kaffemaskinens producent anbefaler tit deres eget  afkalkningsmiddel. Hvad der anbefales kan ofte findes i brugsvejledningen. Til visse kaffemaskiner, f.eks. nogle kapselmaskiner, anbefales det at du bruger særlige rensetabletter.

Her har vi taget udgangspunkt i anbefalingerne fra Moccamaster.

Sådan gør du:

  1. Rengør din kaffemaskine. Rengøringen af vandbeholderen kan foretages med en blød børste. 
  2. Flaskens indhold hældes på vandbeholderen. 
  3. Tænd for maskinen og lad ca. halvdelen af væsken løbe igennem. Sluk nu maskinen, og lad den stå i ca. ½ time, hvorefter den tændes og kører færdig. 
  4. Gentag processen med rent vand 2 gange for at rense maskinen. 
  5. Specialblandingen kan anvendes 3 gange. Når væsken er afkølet, hældes den derfor tilbage på flasken.

Afkalkning med husholdningseddike

Det er klart den billigste afkalkningsmetode at bruge husholdningseddike, da det let fjerner kalken fra kaffemaskinen. Desuden er det også en miljøvenlig form for afkalkning. Selvom eddiken indeholder sukker og eventuelle aromastoffer, er det ikke noget problem at bruge det i kaffemaskinen. Maskinen bliver nemlig skyllet igennem med rent vand efterfølgende. Det er er vigtigt at du bruger husholdningseddike og ikke eddikesyre, det æder nemlig rørene i kaffemaskinen, hvis de er af aluminium.

Sådan gør du:

  1. Rengør din kaffemaskine.
  2. Bland 1 del eddike og 1 del vand og hæld det i kaffemaskines vandbeholder. Lad maskinen køre blanding igennem (uden filter og kaffe) en eller flere gange efter behov.
  3. Til sidst skyldes maskinen og køres igennem med rent vand 1-3 gange, så eddiken er helt væk.

Blandingen med eddike og vand kan sagtens genbruges hvis du f.eks. også vil afkalke en elkedel, eller du kan bruge det til at rense din håndvask for snavs og aflejringer.

 

Afkalkning med citronsyre

Du kan også bruge citronsyre til at afkalke din kaffemaskine. Her skal du blande 1 spsk. citronsyre med 1 liter vand og lade det stå i kaffemaskinen natten over. Husk at køre kaffemaskinen igennem med rent vand. 

 

Hvor tit skal kaffemaskinen afkalkes? 

Bor du i et område hvor der er meget kalk i vandet, kan det være nødvendigt at afkalke en gang om ugen, mens det normalt vil være hver 14. dag. En god tommelfingerregel er, at afkalke kaffemaskinen efter omkring 40 brygninger.

Vil du modtage vores nyhedsbrev?

Så modtager du de gode tilbud, nyheder samt vores tilbudsavis digitalt.

Din lokale fagmand giver god vejledning
Vi leverer og montere en lang række produkter
Landsdækkende bytteret over hele landet
vi tilbyder 4 års garanti på et stort udvalg af produkter