Fagmandens tips & fif

Sådan bruger du opvaskemaskinen bedst

Her viser vi dig hvordan du sparer penge, el og vand, når du bruger opvaskemaskinen, og lær hvordan du læser energimærket. Ved du desuden om det er bedst, at skylle af inden du kommer service i opvaskemaskinen?
 
 
Fyld maskinen
Ved at fylde opvaskemaskinen helt, inden du starter den, sparer du både el og vand, og du slider desuden mindre på maskinen. Selvom nogle af de nyere modeller har elektronisk mængdekontrol, hvor de automatisk tilpasser mængden af vand til mængden af opvask, er en fyldt maskine stadig det mest energivenlige.
 
Lave vasketemperaturer
Vælg altid så lav en temperatur som muligt og det korteste program, som er tilstrækkelig for at vaske servicet rent. En opvask ved 65 oC bruger 10-20 % mere strøm, end hvis opvasken havde kunnet nøjes med 50-55 oC.
 
 

Hvordan læses energimærket?


 
 
På energimærket kan du se, hvor energieffektiv opvaskemaskinen er på en skal fra A+++ til D. Derudover oplyser mærket det årlige energi- og vandforbrug samt tørreevne, antal kuverter og støjniveau.
A+++ er den mest energieffektive opvaskemaskine. Ifølge Energistyrelsen koster en maskine med plads til 13 kuverter og energimærke A 733 kr. om året, hvor en tilsvarende størrelse opvaskemaskine i energiklasse A+++ koster 517 kr.

Det siger fagmanden..

Skal service skylles af først eller ej?

Der er delte meninger, og det bliver ofte diskuteret, hvorvidt det er nødvendigt, du skyller af, inden du putter tallerkener og bestik i opvaskemaskinen. Men hvad er egentligt det rigtige at gøre?
 
Nej – du skal ikke skylle dit service af, inden det sættes i opvaskemaskinen. Moderne opvaskemaskiner kan sagtens vaske rent alligevel, og du sparer både vand og tid, hvis du ikke skyller af først. Det er vigtigt at holde maskinen lukket, når den ikke bruges. På den måde undgår du nemlig, at madresterne tørrer ind, og maskinen af den årsag ikke kan få dit service rent. Hvis det er nødvendigt, kan du vælge et program med forskyld – maskinen bruger nemlig mindre vand på at skylle servicen her, end du gør, når du skyller det af i hånden.
 
Faktisk kan det give et dårligere resultat, hvis du selv skyller af, fordi de fleste nye opvaskemaskiner er udstyret med en automatik, der måler, hvor meget snavs der er tilbage. Fjerner du snavset forinden, vil maskinen sænke temperaturen og tidsforbruget med det resultat, at der kan være flere bakterier end normalt tilbage efter endt opvask.

Vil du modtage vores nyhedsbrev?

Så modtager du de gode tilbud, nyheder samt vores tilbudsavis digitalt.

Din lokale fagmand giver god vejledning
Vi leverer og montere en lang række produkter
Landsdækkende bytteret over hele landet
vi tilbyder 4 års garanti på et stort udvalg af produkter