Fagmandens tips & fif

Køleskab eller køkkenbord? Opbevar maden korrekt

Det er ikke alle fødevarer, der har bedst af at komme i køleskabet, mens andre bliver dårlige, hvis ikke de gør. Læs med her og bliv klogere på, hvad der skal på køkkenbordet, og hvad der skal i køleskabet.

 
Æbler, blommer, ferskner, nektariner og pærer får andre frugter til at modnes hurtigere og gør f.eks. bananer brune. Opbevar dem alene i en skål. Æbler, pærer og blommer tåler også at komme i køleskabet.
 
Agurk, tomater, peberfrugter og kiwi holder sig bedst ved kølig opbevaring – gerne i en grøntsagsskuffe i køleskabet.
 
Porrer, bladselleri og forårsløg holder sig friske med ”fødderne” i vand i en vase eller kande på bordet.
 
Citrusfrugter Søde appelsiner og mandariner foretrækker køleskabet. Sure citroner og grapefrugter skal have det lidt varmere i et svalt rum eller på køkkenbordet.
 
Hvidløg, salat, kål, champignon og gulerødder holder sig bedst i køleskabet.
 
Aubergine, avocado, banan, ananas, kartofler og meloner holder sig friske, hvor det ikke er for koldt. Det kan f.eks. være i bryggerset, i kælderen, på altanen eller i en skål på bordet. Når der er taget hul på eksotiske frugter som melon og ananas, har de bedst af at komme på køl. 
 


Hvilke fødevarer skal lægge hvor i køleskabet?


Et køleskab har forskellige kølezoner, og det er derfor ikke helt ligegyldigt, hvor du lægger pålægget, agurken eller osten.
 
Nogle moderne køleskabe har en 0-zone, hvor temperaturen ligger på frysepunktet. Ved 0° C er det for koldt til, at bakterier kan formere sig. 0-zonen holder derfor varerne friske i tre gange så lang tid som ved +5 oC.
Kig eventuelt i brugsvejledningen til dit køleskab og fat termometeret og tjek temperaturen. Maden holder sig nemlig bedst, hvis den hverken har det for varmt eller for koldt.
 
+8 oC: Tilberedte fødevarer, kager, eksotiske frugter, smør, marmelade, mayonnaise, remoulade, gær, vin og øl.
 
+5 oC: Mejeriprodukter, juice, ost og æg. Grøntsagsskuffen er ofte placeret i denne zone. Her opbevares tomat, agurk, peberfrugter og eksotiske frugter, der er taget af.
 
0-zonen: Fersk kød, fisk, pålæg, bær, kål, salat, løg, champignon. Har dit køleskab ikke 0-zone, skal fødevarerne opbevares ved +5 oC.
 
 

Sådan opbevarer og behandler du kød

Har du godt styr på kødet?

7 gode råd til behandling af kød:

  1. Fersk lød tåler ikke opbevaring uden for køleskabet i mere end 2 timer.
  2. Kødpålæg skal altid opbevares i køleskabet. Følg vejledende holdbarhedsdato, men smid væk hvis der opstår mug eller det virker slimet.
  3. Opbevar ikke hakket kød i mere end 1-2 dage i køleskabet.
  4. Opbevar ikke hele stykker ubehandlet kød i mere end max 3 dage i køleskabet. 
  5. Opbevar ikke stegt kød eller gryderetter i køleskabet i mere end 3 dage.
  6. Hakket kød må max opbevares i fryseren i 4 måneder. 
  7. Brug altid en ren kniv og tagtøj når du behandler kød. 

Vil du modtage vores nyhedsbrev?

Så modtager du de gode tilbud, nyheder samt vores tilbudsavis digitalt.

Din lokale fagmand giver god vejledning
Vi leverer og montere en lang række produkter
Landsdækkende bytteret over hele landet
vi tilbyder 4 års garanti på et stort udvalg af produkter