Fagmandens tips & fif

Sådan kan du spare på din emhætte

En emhætte kan komme i mange udformninger – væghængt, lofthængt, skabsmonteret mv.. Fælles for dem alle er, at de skal have optimale forhold for at fungere ideelt, give dig det bedst mulige indeklima og samtidig sørge for, at der ikke bruges mere energi end nødvendigt. Du får her et par ideer til, hvordan du får så meget ud af din emhætte som muligt.

Brug det rigtige trin
Emhætten bruger cirka 50 % mere energi, når den kører på højeste trin end på laveste. Derfor bør du altid bruge det lavest mulige trin, der kan holde madosen ude af køkkenet og kun lade den køre på fuld kraft, når du laver mad, der lugter eller oser kraftigt.
 
Rens filteret
For meget fedt i filteret på virker sugeevnen, og du bør derfor rengøre det jævnligt for at undgå, at emhætten må køre på et højere trin for at opnå samme effekt. Det øger både elforbrug og støjniveau.
 
Filteret rengøres nemt ved at give det en tur i opvaskemaskinen. Det bør dog ikke vaskes sammen med porcelæn eller metalredskaber, da det kan resultere i misfarvninger og pletter på dit service. Hvis filteret er meget fedtet, kan du i stedet lægge det i blød med opvaskemiddel eller brun sæbe og skylle efter med kogende vand.
 
Brug emhætten hver gang
Medmindre der er mados i hele køkkenet, kan man nemt glemme at tænde for emhætten. Gør det til en vane at tænde den uanset hvor lidt eller meget os og lugt, der udvikles fra maden. Den sørger nemlig for, at fedt og lugt ikke bliver hængende i møblerne eller på lofter og vægge. Derudover gør den underværker for dit indeklima ved at forhindre skimmelsvamp og problemer med fugt.
 
LED
Sluk lyset i emhætten, når du ikke bruger det. Hvis der er mulighed for det, kan du spare både penge og energi ved at skifte den almindelige pære i emhætten ud med en LED eller sparepære.
 

Rengøringstip

Få optimalt udbytte af din emhætte med aftræk

Renser din emhætte ved hjælp af aftræk, betyder det, at den beskidte luft suges ud i det fri og erstattes med ren luft. Ved at optimere brugen af denne type emhætte kan du opnå mange fordele såsom mindre strømforbrug, mindre madlugt og væsentligt mindre støj under madlavningen.
 
Det kan lyde underligt, men faktisk er det en god idé at tænde din emhætte 5-10 minutter, før du går i gang med madlavningen. På denne måde får den nemlig lov til at danne et undertryk, inden den for alvor skal til at arbejde. I den anden ende er det også en god idé at lade den køre på et middelniveau i cirka 15 minutter, efter du er færdig med madlavningen. Det får al lugt, os og fedtpartikler væk fra køkkenet.
 
Du bør desuden åbne en dør eller et vindue for at tilføre frisk luft til rummet, mens du tryller i køkkenet. Det optimale vil være med ca. 6 meters afstand fra emhætten, men det er selvfølgelig ikke sikkert, det lige kan lade sig gøre. Det vigtigste er bare, at luften ikke lukkes ind alt for tæt på emhætten, da det forstyrrer dens arbejde.
 
Brug din emhætte med recirkulation rigtigt
Renser din emhætte luften ved hjælp af recirkulation, betyder det, at den beskidte luft renses i et kulfilter og derefter sendes tilbage i rummet. En sådan type emhætte bruges ofte i lejligheder, hvor køkkenet ikke fra starten har være forberedt til en emhætte. Flere anbefaler da også, at denne type kun anvendes, når der ikke er mulighed for aftræk, og du skal være opmærksom på, at de også fungerer lidt anderledes. Det kræver nemlig, at alle døre og vinduer er lukket, mens emhætten kører. Du skal desuden være opmærksom på, at en emhætte med kulfilter ikke fjerner dampen i luften, som en emhætte med aftræk gør. Det anbefales derfor også, at kulfilteret udskiftes ca. én gang om året. 

Vil du modtage vores nyhedsbrev?

Så modtager du de gode tilbud, nyheder samt vores tilbudsavis digitalt.

Din lokale fagmand giver god vejledning
Vi leverer og montere en lang række produkter
Landsdækkende bytteret over hele landet
vi tilbyder 4 års garanti på et stort udvalg af produkter