Fagmandens tips & fif

Sådan fjerner du snavs og fedt fra kogepladen

Det bedste, du kan gøre i denne forbindelse, er at tørre resterne fra maden op med det samme med en hårdt opvredet klud. Rengøringen bliver kun sværere af, at pletterne først får lov til at brænde sig fast. Er det for sent, og skaden er sket, skal der bruges klude, svampe, opvaskemiddel, skurecreme, eventuelt en glasskraber – og ellers en gang knofedt. Hvor hårdt du skal tage fat, afhænger af, hvilken type kogeplade du har. Fælles for alle typer er dog, at du først skal lade den køle ned, før du begynder at gøre den ren. Gør det nemt for dig selv ved altid at tørre den af med en våd klud efter brug og så give den en lidt mere grundig rengøring en gang i ugen.
 
Induktions- og glaskeramiske kogeplader
Dette er to meget rengøringsvenlige kogeplader på grund af den glatte overflade, der ikke tillader fedt og stænk at sætte sig fast besværlige steder. Du kommer derfor langt med en våd klud og lidt opvaskemiddel eller et rengøringsmiddel, der er tiltænkt glaskogeplader. Tør af med et viskestykke eller en tør klud. Genstridige pletter kan skrabes af med glasskraber, som fjerner dem uden at ridse.
 
Et andet trick til genstridige pletter er at bruge natron. Først hælder du natron ud over kogepladen, og herefter fugter du to viskestykker i varmt vand med opvaskemiddel. Læg viskestykkerne oven på kogepladen og lad dem ligge i cirka 15 minutter. Hvis pladen er meget beskidt, kan du lade viskestykkerne ligge lidt længere. Kombinationen af varmt vand, natron og opvaskemiddel har nu løsnet madresterne, så du let kan tørre dem af med en våd klud.
 
Gaskogeplader
Har du en gaskogeplade, skal du ikke være bange for at gå lidt hårdhændet til værks med selv grove skurebørster. En klud, vand og lidt opvaskemiddel kan selvfølgelig også bruges her, men brænderne skal typisk ligge i blød i varmt vand og opvaskemiddel mellem 15 og 30 minutter, før de kan skrubbes helt rene. Det kan derfor være en fordel at lægge dem i blød, inden I spiser, så de er til at vaske rene efter middagen. Husk også at tjekke gashullerne for madrester en gang i ugen og brug eventuelt en piberenser, så du ikke risikerer, at de stopper til.
 
Her kan du også bruge tricket med natron fra induktionskogepladen. Dog fungerer det på en lidt anden måde her end ved de flade modeller. Det nemmeste er at lave en slags ”natron-glasur”, der er en blanding af natron og brintoverilte. Konsistensen skal være tyktflydende som almindelig glasur. Dyp en svamp i glasuren og skrub så pladen ren.
 
Massekogeplader
Massekogeplader er næsten lige så lette at rengøre som induktionspladerne, og her kommer du altså også langt med en våd klud og lidt opvaskemiddel. Hvis det er nødvendigt, kan du uden problemer bruge skurecreme eller en glasskraber. Et trick er helt almindelig stanniol, der nemt kan tage den indgroede snavs. Krøl det sammen til en kugle og brug det til at skubbe med. Et klassisk husmodertrick, der virker godt på massekogepladerne.
 
Du kan desuden bruge tricket med natron fra gaskogepladen til din massekogeplade. Husk dog at tænde for kogepladen efter rengøring, så det overskydende vand vil fordampe, og du undgår, at fugten får din kogeplade til at ruste.

Vores gode råd

Generelt rengøringsråd af kogepladen

Det bedste, du kan gøre for, at holde din kogeplade, er at tørre resterne fra maden op med det samme med en hårdt opvredet klud. Rengøringen bliver kun sværere af, at pletterne først får lov til at brænde sig fast. Er det for sent, og skaden er sket, skal der bruges klude, svampe, opvaskemiddel, skurecreme, eventuelt en glasskraber – og ellers en gang knofedt. Hvor hårdt du skal tage fat, afhænger af, hvilken type kogeplade du har. Fælles for alle typer er dog, at du først skal lade den køle ned, før du begynder at gøre den ren. Gør det nemt for dig selv ved altid at tørre den af med en våd klud efter brug og så give den en lidt mere grundig rengøring en gang i ugen.

Vil du modtage vores nyhedsbrev?

Så modtager du de gode tilbud, nyheder samt vores tilbudsavis digitalt.

Din lokale fagmand giver god vejledning
Vi leverer og montere en lang række produkter
Landsdækkende bytteret over hele landet
vi tilbyder 4 års garanti på et stort udvalg af produkter