Fagmandens tips & fif

Købsguide: Sådan vælger du din nye ovn

De fleste ovne har i dag en stribe af forskellige funktioner og indstillinger, der gør det nemmere at begejstre familie og venner med kulinariske oplevelser. Her får du en lille oversigt over, hvad de forskellige symboler betyder, og hvad de hver især er velegnet til.

Over- og undervarme
En streg foroven betyder overvarme, mens en streg foneden betyder undervarme. På nogle ovne kan der ske at være to eller flere horisontale streger på symbolet. Hvis der for eksempel er to streger nederst, betyder det ekstra varme i bunden.
 
Funktionen med både over- og undervarme er et klassisk program til bagning eller til større madlavningsprojekter, hvor det er vigtigt for resultatet, at varmen kommer i begge retninger.
 
Undervarme er til bagning og retter, hvor bunden har brug for mere varme end toppen. Det kan for eksempel være oplagt til pizzabunde og retter i fad.
Funktionen med overvarme er modsat, hvor toppen har brug for mere varme end bunden. For eksempel til soufflé eller gratin.
 

Varmluft
Varmluftfunktionen er typisk symboliseret ved en cirkel med en slags vifte indeni. Viften har sit eget varmelegeme, der sender varmen ind i ovnrummet, hvorefter viften sørger for, at den cirkuleres rundt i hele rummet. Er der en streg under eller over varmluftsymbolet, betyder det, at ovnen ikke har et tredje varmelegeme bag ved viften, men at den bruger enten det i toppen eller bunden af ovnen.
 
Varmluftfunktionen kan bruges til de fleste typer mad og giver mulighed for at bage og stege flere retter i ovnen på én gang. Kombinationen af varmluft og undervarme er særligt velegnet til pizza, flødekartofler og fisk i fad. Varmluft og overvarme er derimod ideel til lasagne eller andre fadretter, der skal være brunede på toppen.

 
Hurtig opvarmning
Dette symbol varierer ofte, afhængigt af producenten. Typisk vil funktionen med hurtig opvarmning dog være symboliseret ved hjælp af pile og en form for varmesymbol, som det også ses på dette billede. Denne funktion sørger for, at varmelegemet varmes endnu hurtigere op til den ønskede temperatur, hvorefter den fortsætter som almindelig over- og undervarmefunktion.
 
Funktionen er velegnet til retter, der skal tilberedes ved høj varme, og den bliver derfor typisk brugt til mindre bageopgaver.

 
Grill
Med en grillfunktion betyder det, at ovnen er udstyret med et ekstra kraftigt varmelegeme i toppen, der sikrer, at din mad får en lækker overflade. Den brede zigzag-linje betyder, at hele toppen af ovnen griller, mens en smal linje betyder, at det kun er midten af varmelegemet, der bliver brugt. Hvis der ud over zigzag-linjen er et vifteikon som ved varmluftfunktionen, tænder og slukker grillfunktionen løbende, mens viften sender den varme luft ud i ovnrummet. På den måde minder sidstnævnte funktion lidt om et roterende grillspyd, hvor din mad opvarmes jævnt hele vejen rundt og resulterer i saftigt kød og sprødt skind på kylling og steg. Ellers er den almindelige grillfunktion velegnet til mange forskellige retter – toast, bacon, pølser, retter med smeltet ost og de fleste former for kød. Det kan være en god idé at placere kødet øverst i ovnen, så det kommer så tæt på varmelegemet som muligt.

 
Optøning
Optøningsfunktionen er, som navnet antyder, beregnet til optøning af frostvarer. Med denne funktion tændes varmelegemet ikke, men fungerer ved, at ovnviften cirkulerer luft rundt i ovnrummet. Selvom luften ikke er højere end rumtemperaturen, gør bevægelsen alligevel, at maden tør hurtigere op.
Denne funktion gør det nemt for dig at redde aftensmaden, hvis du har glemt at tage kødet op af fryseren, eller hvis du får uventede gæster til aftensmad, der gør, at du har behov for lidt ekstra mad på bordet. 

Købsguide

Hvilken slags ovn skal jeg vælge?


Der findes primært to typer af selvrensende ovne. Vi guider dig her igennem forskellen mellem katalytisk og pyrolytisk selvrens, så du ved, hvad du skal gå efter, hvis du drømmer om en ovn, der klarer hele rengøringsarbejdet for dig.
 
Katalyse

Katalyse betyder, at fedtet suges op på siderne, toppen og bagvæggen af ovnen. Her forbrændes det delvist, når temperaturen når over 200 oC, men ovnen vil alligevel kræve en normal rengøring. Der findes to forskellige renseteknikker i ovne med katalyse:
  • Er den udstyret med AquaClean, renser du den ved at hælde ½ liter vand i en dyb bradepande. Varm ovnen op til 50 oC og sæt bradepanden ind på det næstnederste niveau og vent i ca. 30 minutter. Herefter tørrer du ovnen over med en fugtig klud.
  • En ovn med EcoClean betyder, at sidevægge og loft er udført med en belægning bestående af bittesmå keramikkugler. Denne belægning vil nedbryde fedt og urenheder samt reducere mados med op til 80 %.
Pyrolyse

En ovn med pyrolyse er til dig, der er blevet rigtig træt af den krævende proces, det kan være at få ovnen til at skinne som ny. Ved pyrolytisk selvrens varmes ovnen op til 500 oC, og ovnen har derfor en speciel overflade, som netop kan holde til den høje temperatur. Fedt og mindre madrester forvandles til aske, der nemt kan børstes ud af ovnen så snart, den er nedkølet. På denne måde er processen nemt og hurtigt overstået, og din ovn vil altid fremstå indbydende og hygiejnisk.

Vil du modtage vores nyhedsbrev?

Så modtager du de gode tilbud, nyheder samt vores tilbudsavis digitalt.

Din lokale fagmand giver god vejledning
Vi leverer og montere en lang række produkter
Landsdækkende bytteret over hele landet
vi tilbyder 4 års garanti på et stort udvalg af produkter