Gode råd, tips og inspiration

Bag med damp: Lyst madbrød uden kerner

Written by Elsalg | Sep 17, 2018 9:12:10 AM

Madbrød som tilbehør til en god middag.  Opskriften er beregnet til brug af dampovn.

Det skal du bruge til 2 brød:

6 g gær
5 ½ dl koldt vand
300 g fuldkorns Ø-landshvedemel
400 g hvedemel
18 g salt

Dag 1

Rør gær ud i vandet, tilsæt de to slags mel og rør ganske hårdt – gerne i en kraftig røremaskine. Dejen går fra at være klistret og tynd til at blive sammenhængende og sej. Tilsæt salt, når dejen slipper skålen, og rør videre ved medium hastighed i 1 minut. Test om dejen er rørt nok: Tag en klump dej med våde fingre og træk forsigtigt i den – kan den blive papirstynd, så er konsistensen perfekt. Ellers tilsættes mere mel – eller lidt vand. Stil dejen på køl i mindst 12 timer i en olieret beholder med låg.

Dag 2

Tag dejen ud og lad den hæve ved stuetemperatur i ca. 1 time. Placér en pizzasten på ovnens øverste ribbe, tænd ovnen på turbogrill 230°C – og lad pizzastenen varme i mindst 20 minutter. Vend dejen meget forsigtigt ud på et melstrøet bord – og lad den efterhæve yderligere 20 minutter. Del den i to med en stiv spartel og spænd to brød op ved, at skubbe dejen ind under sig selv med spartlen.
Flyt pizzastenen ned på ribbe 3, placér de 2 brød på den varme sten – og skift til intervaldamp 230°C. Sæt ovnens madlavningstermometer i brødet, når det har dannet skorpe og indstil kernetemperaturen til 98°C. Tag brødet ud af ovnen, når kernetemperaturen er nået og lad det køle.

Velbekom :)

Denne opskrift er udviklet af AEG.