A/S EL-SALG
- en rejse gennem tiden

Historisk oversigt

elsalg_og_service

1968

DEN 5. FEBRUAR - STIFTELSEN

Flere el-grossister går sammen og stifter I/S EL-Salg med kontor i Bredgade, ­København. Her bliver forretningsfører Jørn Mathiesen og en kontorassistent ansat.

 

1974
NYE LOKALER

EL-Salg flytter til større lokaler på strøget i København, nærmere betegnet Amagertorv 33.

 

1978
10-ÅRET FEJRES

10-årsdagen fejres med den første salgsavis, der udsendes til det halve Danmark.

Ejerskabet er nu de 5 elgrossister, der består af Louis Poulsen, Aage Havemann, SC Sørensen og Asea Skandia. Ejerskabet justeres årligt efter markedsandel på elinst materiel.

Forretningsfører Jørn Mathiesen udnævnes til direktør for virksomheden med ­
ca. 550 tilknyttede elinstallatører og
ca. 20 medarbejdere.

historie_boble_01-1


1980

FØRSTE MARKETINGCHEF ANSÆTTES

Virksomhedens første marketingchef ansættes.
Der udkommer nu kataloger både forår, efterår og til jul, der laves af reklamebureauet
Nielsen & Werge i Aarhus.

 

1983
EL-FAGMANDEN

El-fagmandens S-lager etableres først i Aalborg, senere i Aarhus, Odense og Albertslund. Samtidig dropper el-grossisterne de lokale
lagre med hvidevarer.

S-lagrene er afhentningslagre, men der sendes også varer ud til landets elinstallatører - i starten med egne lastbiler, men hurtigt indgås der aftale om lagerføring og distribution med fragtmand Elna transport, der er forløberen til Logistica.

historie_boble_02


1984

UDVIDELSE

Nyt hovedkontor bygges i Albertslund, hvor El-fagmanden og EL-Salg får samme matrikel. Dog får lagerbygningen, hvor El-fagmanden hører til, en anden adresse, da det er ”lidt finere” at være EL-Salg, og derfor vil man ikke blande dem sammen.

 

1988
PS EL OG STØRRE SORTIMENT

Kæden PS El etableres. EL-Salg har indtil da kun solgt og markedsført hvidevarer og små-el, og den tidligere marketingchef, Erling Termansen, udfordrer kæden ved at etablere PS El, hvilket fører til frafald af ca. 50 butikker. Kort efter reagerer EL-Salg ved at tage belysning ind i sortimentet.

Den nytiltrådte salgs- og marketingchef, Niels Pallisgaard, får åbnet op for lukketheden, og der afholdes medlemsmøder landet rundt hvert eller hvert andet år.

 

1993
25-ÅRET FEJRES

25-årsdagen fejres.

historie_boble_03


1996

NYE ANSÆTTELSER

EL-Salg Center-tanken fødes.
Direktøren udskiftes med Niels Pallisgaard, der siden 1988 har virket som salgschef/salgsdirektør i I/S EL-Salg. Den første indkøber/produktchef på hårde hvidevarer ansættes. Indtil da havde alt indkøb været den adm. direktørs ansvarsområde.

hostire_small_banner-1

1997
EL-SALG CENTER

Den første EL-Salg Center-butik etableres i Herning midtby,og derefter kommer der butikker i Aalborg og Odense. Målsætningen er at etablere 15-20 butikker på 3-4 år i de større byer, hvor EL-Salg ikke er repræsenteret med installatørbutikker.


I slutningen af 90’erne lukkes de lokale El-Fagmanden-lagre, og de erstattes i starten af lokale ordrekontorer i Odense, Aarhus og Aalborg. Kun lageret i Albertslund bevares, men nu også som centrallager for EL-Salg-butikkerne på små-el apparater.


Gennem 80’erne og 90’erne har el-grossisterne opkøbt de mindre konkurrenter, og ejerskabet i I/S EL-Salg er nu ligeligt fordelt mellem Louis Poulsen og Nordisk Solar.

 

1998
I/S BLIVER TIL A/S

Efter lidt over et års drift lukkes EL-Salg Center Herning grundet meget stort underskud. Tankerne om de mange centre stopper her.

Forhandlinger indledes med de to tilbageværende ejere Nordisk Solar og Louis Poulsen om, at kæden skal omdannes til A/S. Deltagerne er butikker tilknyttet dels EL-Salg og dels PS El. Grossisterne forsøger dermed at fusionere de to kæder, men personstridigheder medfører, at det kun er EL-Salg, der stifter selskabet d. 6-12-1998, hvor 271 butikker tegner 308 aktier a 50.000.

Samtidig med stiftelsen gennemføres en reduktion i medarbejderskaren fra ca. 60 til ca. 50 inkl. medarbejderne i centrene.

Der loves overtagelse, hvor kun bogførte værdier skal betales.

De resterende butikker loves købsvilkår via El-Fagmanden fremover, men ingen markedsføring og brug af EL-Salgs logo. Dette betyder, at der i 1999 kommer yderligere ca. 15 aktionærer, da man ikke vil undvære markedsføring.

Ved stiftelsen oprettes 12 lokalgrupper, der har til formål at samle aktionærerne i en gruppe og dermed decentralisere kæden.

I starten virker de 12 lokalformænd som et ”rådgivende organ” for bestyrelse og ledelse, og derudover står de for afholdelse af lokale møder.

Der etableres vareudvalg på samtlige vareområder. Siden 1992 har dette været på belysning, mens andre vareområder har været rent styret af kæden. Vareudvalgene ”vælges” af lokalformændene.

Samtidig med stiftelsen samles El-Fagmanden i Aalborg, og lageret i Albertslund er nu kun centrallager og mindre afhentningslager for lokale kunder.

historie_boble_6


1999

KAPITALEN INDTJENES

I/S EL-Salg og A/S EL-Salg drives side om side, og på denne måde indtjenes der kapital i det nye selskab.

 

2000
KATALOGANTALLET ØGES

Der er ikke garanteret for overtagelse af EL-Salg centrene i Odense og Aalborg. Odense-filialen lukkes derfor i starten af 2000, og bygningen sælges. Aalborg-butikken, beliggende i lejet ejendom, overtages af det nye selskab med senere salg for øje, da man i 2000 når et 0 i regnskabet. Dette salg sker i slutningen af 2003.

Op gennem 00’erne øges katalogantallet fra 4 til 10 samt Belysning og Jul. Det påbegyndes også, at udsendelserne dels er obligatoriske og dels udsendes med fælles navn.

 

2004
NYE CENTERBUTIKKER

Tidligere El Køb- og Skousen-butikker overtages i Nordsjælland, og en ny runde med El-Salg centre indledes. På det højeste er der otte butikker i Nordsjælland, Midtsjælland og på Bornholm. Centerbutikkerne lukkes dog i perioden 2007-2010 efter underskud.

historie_boble_5


2006

DIREKTØREN ANKOMMER

Tomas Holm Hedehus starter som salgsdirektør hos El-Salg 15. august - nyt generations skifte startes op.

 

2007-2008
LAGRE LUKKES

El-Fagmands lagre lukkes ned, og varerne leveres direkte fra leverandørerne – omkostningerne har overhalet fordelene ved lokale lagre.

 

2009
ONLINE HANDEL STARTER

Webhandel starter med de3bedste.dk efter en strategiproces, hvor aktionærer og ledelse enes om, at nethandel i eget navn ikke duer. Tomas Holm Hedehus indtræder som adm. direktør 1. februar. Niels Pallisgaard går på pension efter mere end 20 år på pladsen.

historie_boble_4


2010

FLERE MEDLEMMER

A/S El-Salg og PS Lampeland indleder et strategisk samarbejde omkring indkøb og administrative funktioner med udgangspunkt i El-Salgs organisation. Senere samme år opløses PS kæden, og hovedparten af PS butikkerne bliver El-Salg aktionærer eller fagmandskunder.

 

2011
NYE FACILITETER

EL-Salg samler aktiviteter fra Aalborg og Albertslund i nye faciliteter i Stilling – hermed fornyes de fleste medarbejdere, og en ny organisation bygges op fra bunden.

 

2014
ELSALG.DK

Elsalg.dk starter op, denne gang efter endnu en strategiproces, hvor mange aktionærer var enige om, at nu skal man køre webhandel i eget navn - Cross Chanel.

 

2015
EURONICS

Euronics-kæden starter op. El-Salg får adgang til CE via den svenske partner i Euronics Elektra A/B.

 

2016
LYSPUNKT

Lyspunkt-kæden starter op.

 

2018
50-ÅRS FØDSELSDAG

Euronics- og EL-Salg-kæderne samlesunder samme brand – EL-Salg.
A/S EL-Salg fejrer 50-års jubilæum.

hostire_small_banner_2

Logoet gennem tiden

EL-Salg logo har igennem tiden fulgt udviklingen og er løbende justeret så det passer til tiden.
Service er en stor del af EL-Salgs DNA, og derfor har vi i 2020 igen tilføjet service som en del af vores slogan igen.

De forskellige varianter af logoer kan stadig opleves på biler og facader, men det ændre ikke at alle butikker er en del af EL-Salg familien.


logo_001-1

 

logo_02-1

 

logo_03

 

logo_04

 

logo_05

 

 

Nyeste skud på stammen er El-Salgs nye logovariant med payoffet "det' sgu service".

 

detsguservice_til_blaa_baggrund

 

Vil du modtage Eltons nyhedsbrev? 

Du modtager gode tilbud, tips & fif, nyheder samt vores tilbudsavis digitalt.

ELTONS_butik_landingpage_banner01-2

GRATIS 4 års garanti

- Se vores 4 års garantiavis

Klik her

Find din lokale butik

- DK største detail kæde

Klik her

Fri fragt på ALLE ordre

- Se vores serviceydelser

Klik her