Fagmandens tips & fif

Slip af med opvaskemaskinens flyverust og glaspest

Mange husholdninger med en opvaskemaskine kender til problemet med flyverust, der sætter sig på selv det rustfrie bestik. Vi guider dig igennem, hvordan du forebygger flyverust i maskinen, og hvordan du fjerner pletterne, hvis skaden allerede er sket. 

Forebyggelse mod flyverust
Flyverust i opvaskemaskinen opstår, når der for eksempel er vasket redskaber af jern i maskinen. Nogle af de største syndere er her hvidløgspresseren, osteklingen eller æggedeleren. Hvis et redskab er angrebet af rust, vil det videregive rusten til opvaskemaskinen, som efterfølgende kan sprede det til andre ting – også til dit rustfri bestik el. lign. Flyverusten kan også komme fra selve maskinen. De nyere modeller har nu som oftest kurve af ren plastik, men tidligere bestod de af et metalskelet. Har du en sådan model, skal du være opmærksom på, at der ikke er gået hul på entfen gummi eller plastik.
 
Sådan slipper du af med flyverust
Vi giver dig her to måder, hvormed du kan slippe af med flyverusten, når skaden er sket: sølvpapirs- og citronsyremetoden.
 
Sølvpapirsmetoden
Sølvpapir rulles let til to kugler, der ikke er krøllet helt sammen. Kuglerne lægges i bestikkurven, for når du så starter maskinen, vil flyverusten sætte sig på sølvpapiret og ikke på bestikket. Problemet skulle nu gerne være løst – er det ikke tilfældet, må du forsøge med citronsyremetoden.
 
Citronsyremetoden
Fyld citronsyre i sæberummet og kør et almindeligt program med en tom opvaskemaskine. Dog kan du med fordel putte dit bestik med i maskinen, hvis du er så uheldig, at det allerede er angrebet af flyverust. Desuden kan kalkpletter fra glas fjernes med denne metode.
Følg instruktionen på citronsyrens emballage. Står der ikke noget, bør du for en sikkerheds skyld ikke putte mere end en teskefuld i maskinen. Bruger du normalt et opvaskemiddel, der indeholder klor, anbefales det, at du kører et program på maskinen uden dette opvaskemiddel, inden du bruger den igen. Giftige dampe kan nemlig udvikles på grund af kombinationen af klor og syre, så det er derfor vigtigt at få syren ud af maskinen.
 

Problemer med glaspest? 


Glaspest og kalkbelægning får dine glas til at syne beskidte, selvom de ikke er det. Læs med og lær hvordan du fjerner de grimme belægninger, og hvad du kan gøre for at undgå glaspest.
 
Hvis du synes, dine glas er blevet mælkede eller tågede, kan det skyldes for meget opvaskemiddel eller misligholdelse af saltfiltret. Du kan fjerne denne kalkbelægning ved brug af eddikesyre. Læg glassene i blød med en kombination af varmt vand og eddikesyre i målestoksforholdet 2 dl eddikesyre (32%) til 1 liter varmt vand. Giver dette ikke et tilfredsstillende resultat, er der desværre ikke noget at gøre – det vil nemlig betyde, at glassene er ætsede og ramt af såkaldt glaspest.
 
Glaspest er egentligt kiselsure, som stammer fra selve glasmaterialet. Syren udfældes først ved temperaturer over 60-65 grader, og derfor bør du vaske dine glas ved en lavere temperatur og gerne på et kort program uden tørring. Under tørringen opstår der nemlig fugt, og denne fugt er ikke god for glassene. Ligeledes er det bedst for dem, at lågen straks åbnes efter sidste skyld, så dampen hurtigt kommer ud. Det bedste, du kan gøre, er at tørre glassene i hånden.

Fagmanden anbefaler...

Skal service skylles af først eller ej?

Der er delte meninger, og det bliver ofte diskuteret, hvorvidt det er nødvendigt, du skyller af, inden du putter tallerkener og bestik i opvaskemaskinen. Men hvad er egentligt det rigtige at gøre?
 
Nej – du skal ikke skylle dit service af, inden det sættes i opvaskemaskinen. Moderne opvaskemaskiner kan sagtens vaske rent alligevel, og du sparer både vand og tid, hvis du ikke skyller af først. Det er vigtigt at holde maskinen lukket, når den ikke bruges. På den måde undgår du nemlig, at madresterne tørrer ind, og maskinen af den årsag ikke kan få dit service rent. Hvis det er nødvendigt, kan du vælge et program med forskyld – maskinen bruger nemlig mindre vand på at skylle servicen her, end du gør, når du skyller det af i hånden.
 
Faktisk kan det give et dårligere resultat, hvis du selv skyller af, fordi de fleste nye opvaskemaskiner er udstyret med en automatik, der måler, hvor meget snavs der er tilbage. Fjerner du snavset forinden, vil maskinen sænke temperaturen og tidsforbruget med det resultat, at der kan være flere bakterier end normalt tilbage efter endt opvask.

Vil du modtage vores nyhedsbrev?

Så modtager du de gode tilbud, nyheder samt vores tilbudsavis digitalt.

Din lokale fagmand giver god vejledning
Vi leverer og montere en lang række produkter
Landsdækkende bytteret over hele landet
vi tilbyder 4 års garanti på et stort udvalg af produkter