Fagmandens tips & fif

Sådan renser du din emhætte på den bedste måde

En fedtet emhætte kan være brandfarlig. Den nemme udvej til rengøringen er at bruge opvaskemaskinen og at skifte filteret fra tid til anden – så får du også en emhætte, der fungerer optimalt. 

Løbende rengøring og vedligeholdelse er den nemmeste måde, du kan holde emhætten fri for fedt og madrester på. Derfor er det selvfølgelig en god idé at tørre din emhætte af hver dag efter brug, men du bør faktisk også rense filteret én gang om måneden. Jo mere fedt der er, jo mere brandfarlig bliver emhætten. Filteret kan forsigtigt tages ud af emhætten, og så kan du give det en tur i opvaskemaskinen. Er det meget snavset og fedtet, anbefales det, at du lægger det i blød med opvaskemiddel eller brun sæbe og skyller efter med kogende vand.

Guide til ny emhætte

Udsugning eller recirkulation?

Har du en udsugningsemhætte uden lukkespjæld, risikerer du et stort varmetab. Nogle udsugningsemhætter og emfang med centraludsugning kan tilsluttes varmegenvindingsanlæg. Har du den mulighed, kan du nedsætte dit energitab væsentligt.
 
Har du en recirkulationsemhætte uden lukkespjæld, er det dog ikke noget problem. Den sender nemlig den varme luft tilbage i køkkenet, og af den årsag undgår du varmetabet.
Det er ikke din emhætte, der koster dig meget i drift – det gør varmetabet til gengæld. Læs her om, hvordan du undgår ubehagelige overraskelser på varmeregningen.
 
Din emhætte er tilsluttet en almindelig stikkontakt og har en effekt på mellem 100 og 200 watt. Det er altså ikke selve driften af emhætten, der koster energi. Hvis du bruger din emhætte en time om dagen på højeste hastighed, vil den bruge omkring 6 kWh på en måned. Det varmetab, der kommer med udblæsningsluften, tæller meget mere på din varmeregning. Hvis din emhætte for eksempel udskifter 300 kubikmeter luft i timen, og udetemperaturen er på frysepunktet, vil energitabet koste dig ca. ½ liter olie eller 2 kilowatt i timen. Dit energitab ved ventilationen er med andre ord op til 15 gange større end elforbruget.
 
En emhætte, der udskifter en stor luftmængde pr. time, er dog ikke nødvendigvis en energisluger. Er den godt udformet, kan den klare jobbet på kort tid. En mindre effektiv emhætte skal køre i længere tid for at klare jobbet lige så godt.

Vil du modtage vores nyhedsbrev?

Så modtager du de gode tilbud, nyheder samt vores tilbudsavis digitalt.

Din lokale fagmand giver god vejledning
Vi leverer og montere en lang række produkter
Landsdækkende bytteret over hele landet
vi tilbyder 4 års garanti på et stort udvalg af produkter